wtorek, 3 maja 2011

Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz pieczywo czosnkowe z szynką







Witam serdecznie.
Będąc w domu zawsze staram się ćwiczyć swoje umiejętności kulinarne, być może dlatego, że jest tu w domu, zazwyczaj mnóstwo osób które mogą skosztować moich wypieków, dań itp.
W weekend majowy postarałam zaszaleć, wycza
rowałam całkiem smaczną sałatkę, szkoda tylko że nie chciało się nikomu rozpalać grilla by dele
ktować się nią i łączyć smaki z miechem ;) Tak więc postanowiłam podać sałatkę z zapiekaną bagietką!

Do przygotowania sałatki potrzebna nam jest niewielka ilość składników:

250 g szpinaku surowego
1 cebula czerwona
1 słoik pomidorów suszonych w zalewie oliwnej
około 20 pomidorów koktajlowych bądź śliwkowych
przyprawy: chili, oregano, sól, pieprz, czosnek granulowany




Szpinak delikatnie rwę w dłoniach i pozbywam sie twardych łodyg. Cebulę kroje w półksiężyce, Suszone pomidory wyciągam z zalewy( odlewając olej do miseczki, gdyż bedzie nam potrzebny) kroje je w drobniutkie paseczki. Pomidory koktajlowe dziele na 4 części. Wszystko mieszam.
Do zalewy dodaje przyprawy (chili, sól, czosnek, pieprz i oregano) dobrze mieszam i niewielką ilość dodaje do warzyw, delikatnie mieszam. Należy sprawdzić czy jest smak jest dosyć wyrazisty. Na koniec żeby się nie rozwalił, dodaje kawałki sera typu feta.

Pieczywo czosnkowe:

jedna duża bagietka
pół kostki masła
jeden ząbek czosnku
pieprz, sól, oregano, bazylia
kilka plasterków szynki
żółty ser
szczypiorek



Masło ugniatamy z przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Kroimy bagietkę. Szynkę w cieniutkie paseczki, a żółty ser ścieramy na tarce. Bagietkę smarujemy masełkiem, dodajemy szynkę drobno posiekany szczypiorek i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku około 15 minut. :)

Podobno wszystko wyszło przepysznie, mam nadzieję, że wam też się uda :) Pozdrawiam Boho

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz