niedziela, 10 czerwca 2012

Lasania


Lasania.... Lasagne, pamiętam, że kiedyś bałam się robić cokolwiek z płaskim kwadratowym makaronem. Kiedy zrobiłam ją pierwszy raz, zaczęła się systematycznie pojawiać jako danie główne lub na kolacje. Przepis, który dzisiaj Wam prezentuje jest na prawdę prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. No to do dzieła!


Na formę 37 cm na 25 cm (jeżeli mamy mniejsze naczynie np. żaroodporne składniki możemy zmniejszyć o połowę) potrzeba nam:
makaron lasagne
700 gram mięsa mielonego- wieprzowego bądź wołowego.
3 puszki pomidorów krojonych bez skórki
2 duże cebule
2 średnie papryki
3 ząbki czosnku
olej
przyprawy: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki czerwonej ostrej papryki
300 gram sera żółtego

Sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
przyprawy; szczypta soli, szczypta pieprzu, ząbek czosnku


1. Wysmarować formę masłem. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na dużej patelni, gdy się zeszkli dodać mięso po 5 minutach dorzucić paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Przez 10 minut na wolnym ogniu dusić wszystko. Następnie dodać pomidory. Zmniejszyć ogień, przyprawić, dodać rozgnieciony czosnek i poczekać aż woda wyparuje z pomidorów, czasami mieszając (u mnie to trwa około 15 minut).

3. W między czasie możemy przygotować sobie sos beszamelowy. W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszając (najlepiej trzepaczką) roztapiamy masło. Dolewamy mleko i nadal cały czas mieszamy, aż mleko połączy się z resztą. Nie zagotowując mleka. Przyprawiamy solą pieprzem i rozgniecionym lub granulowanym czoskiem.  Polecam filmik :) BESZAMEL.

4. Gdy sos pomidorowy będzie już gotowy, możemy podzielić sobie go na dwie części. Zaczynamy nakładanie:  na początek smarujemy formę beszamelem, następnie wykładamy makaronem i na to sos beszamelowy i sos pomidorowy, kolejna warstwa makaronu, sosu beszamelowego i sosu pomidorowego. Całość zamykamy makaronem. Pokrywamy go znowu beszamelem i obsypujemy grubo żółtym serem. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut.

3 komentarze: