Ciasto z jabłkami? Alternatywa szarlotki to ciasto zwariowane a zarazem delektujące podniebienie każdego smakosza :)
Składniki:
1 margaryna Kasia
1 szkl cukru
2 szkl mąki
1 kg. jabłek
5 jajek
cukier wanilinowy
2 łyżki kakao
2 łyżki ciepłego mleka
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
Margarynę, żółtka, cukier wanilinowy i cukier utrzeć. Po utarciu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę. Rozdzielamy ciasto na pół. Jedną połowę wlewamy na blachę (posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą) Do drugiej połowy ciasta dodajemy mleko i kakao. Układamy ciasto na pierwszą część. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. (Jednak po 20 minutach warto temperaturę zmniejszyć do 180).
Krem
składniki
1 i 1/2 szkl mleka
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru, 1 cukier wanilinowy
Ugotować budyń, dobrze i energicznie mieszając. Gdy budyń przestygnie dodać kostkę masła (w twardą) i utrzeć. Gdy krem mamy gotowy wlać go na ostudzone ciasto i posypać kakao lub polać czekoladową polewą :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz