środa, 14 września 2011

czekoladowa rozkosz

Czekoladowe ciasto z polewą krówkową :) Niestety nie dla dbających o linie! 

Składniki:
4 jajka
20 dkg cukru
40 dkg mąki
1 margaryna (25 dkg)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
20 dkg krówek


Jajka i cukier ubić na puszysty krem (około 15 minut). Do rondelka wrzucić kawałki czekolady i margaryny, mieszając na wolnym ogniu roztopić. Ostudzoną masę dodać do jajek z cukrem i dokładnie wymieszać, później dodawać po trochu mąkę i nadal mieszać. Ciasto wylać na brytfankę (ja użyłam formy serce, ale polecam okrągłą tortownice) posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec około 30 minut w 200 stopniach. Gdy ciasto przestygnie, polać krówkami roztopionymi w kąpieli :) to znaczy wrzucić krówki do miski i położyć do garnka z gotującą się wodą. Polać ciasto i poczekać aż krówki zastygną. 






1 komentarz:

  1. Od tygodnia jestem na diecie.
    Właśnie mam kryzys :D Jak skończę dietę to chyba upiekę i pożrę całe sama <3

    OdpowiedzUsuń