niedziela, 12 lutego 2012

Zupa serowa !

Kiedy brak nam pomysłów na jakiekolwiek danie, a nasze przyrządy kuchenne ograniczają się wyłącznie do garnka. To zupa z serów topionych jest idealnym rozwiązaniem. 

Składniki: na 4 porcje:
litr bulionu (rosołu z niedzieli ewentualnie woda z 2 kostkami rosół z kury/bulion warzywny)
1 serek topiony
pół szklanki mleka
2 łyżki mąki
bułka bądź grzanki gotowe ewentualnie groszek ptysiowy.


Bulion podgrzewamy, w osobnym garnku podgrzewamy mleko, dodajemy pokrojony serek topiony i dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy, na koniec dodajemy 2 łyżki mąki i energicznym ruchem mieszając doprowadzamy do połączenia się składników. Jeżeli mamy mikser/blender, możemy sobie ułatwić życie, wrzucając mleko, serek topiony i mąkę uzyskamy tą samą masę. Gdy bulion będzie gorący, powoli, najpierw do serowej "mikstury" dodajemy kilka łyżek ciepłego wywaru, następnie łączymy już całość. Chwilkę pozostawiamy na niewielkim ogniu. Krem podajemy z grzankami (bułkę kroimy w kostkę i opiekamy na patelni, albo w piekarniku). Dobra rada: najpierw krem, a później grzanki, wtedy nie rozmiękną tak szybko. Zielony kolor jak najbardziej wskazany! Ja często posypuje krem szczypiorkiem lub pietruszką.
Smacznego! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz