niedziela, 5 lutego 2012

najlepsza z najlepszych Carbonara

Pyszna, prosta i szybka!
Składniki:
400 gram makaronu spaghetti
200 gram boczku (wędzony, gotowany, parzony)
180 ml śmietany (do sosów i zup) 12 %
180 jogurtu greckiego
2 jajka
1 żółtko
100 gram parmezanu 
przyprawy: pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu,
pół łyżeczki oregano, bazylii i tymianku, szczypta soli


Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy przez około 8 minut (bez dodatku oleju!). W osobnym naczyniu mieszamy jogurt ze śmietaną oraz przyprawami, dodajemy wystudzony i odsączony od tłuszczu boczek. W kolejnej miseczce roztrzepujemy jajka i żółtko z parmezanem. Makaron gotujemy all dente, gdy będzie gotowy odcedzamy z wody i wrzucamy z powrotem do garnka ustawiając go na mały ogień. Do makaronu dodajemy: roztrzepane jajka z parmezanem-dobrze mieszamy, następnie: śmietanę z jogurtem i boczkiem- również dobrze mieszamy, podgrzewamy przez około 4 minuty. 
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. o mamo, jak miło, że się odezwałaś!
    widzę, że tu same pyszności <3

    OdpowiedzUsuń