środa, 1 lutego 2012

maślane ciastka

Zdecydowanie zbyt długo mnie tu nie było! Tak więc na przeprosiny maślane banalne i jakże łatwe ciastka!



Przepis: 
400 gram mąki
200 gram roztopionego masła
6 łyżek maślanki
2 żółtka
150 gram cukru

Mąkę, maślankę i ostudzone roztopione masło połączyć i wyrobić ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. 
Wyjąć z lodówki i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 5mm i wyciąć foremkami ciastka. Roztrzepać 2 żółtka z z 2 łyżkami wody. Ciastka układać na brytfance pokrytej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić i zjeść dopiero po kilku godzinach :)) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz