sobota, 8 marca 2014

Makarony szakarony!





Uwielbiam makarony! Pod każdą postacią, lubi je również mój chłopak. Tydzień włoski w Lidlu zaowocował u nas mnóstwem past, serów i innych przysmaków, dlatego dzisiaj biały sos z makaronem!


Składniki:

jedna podwójna pierś z kurczaka
pół opakowania makaronu
jedna papryczka chilli
cebula
500 ml śmietanki 30%
łyżeczka mąki
ząbek czosnku 
przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól,

Przygotowanie:

Standardowo smażymy kurczaka obtoczonego w przyprawach, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Po 10 minutach wlewamy wodę  (1/3 szklanki). Dodajemy rozdrobniony/posiekany czosnek. Do kubka odlewamy trochę wody z mięsa, powoli, tak by nam się nie zważyła dodajemy śmietankę i mąkę energicznie mieszamy i wlewamy do całości. gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut lub do czasu aż sos zgęstnieje!

Pyszka!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz